Günümüzde internet kullanımının artmasıyla internet aracılığıyla işlenen suçlarda da aynı oranda bir artış gözlemlenmektedir. Bunların arasında en sık karşılaşılan, hatta bazen bir suç olduğu dahi bilinmeyen, internet üzerinden bir kişi veya kurumun kişilik haklarının ihlali durumudur. Bu durumu kısaca özetlemek gerekirse; kişiye ait fotoğraf veya videonun izinsiz paylaşılması durumunda, özel hayatın gizliliği ihlali söz konusudur.
Kişilik haklarının ihlali her zaman özel fotoğraf veya video paylaşılması durumu ile gerçekleşmez. Bazen de kişi hakkında yapılan olumsuz veya asılsız bir yorum da kişilik haklarının ihlali durumu olarak nitelendirilebilir. Bu her zaman gerçek bir kişi olmak zorunda değildir. Bir tüzel kişi veya kurum hakkında yapılan olumsuz yorum, asılsız haber veya haksız rekabeti destekleyen içerik paylaşımı gibi durumlar da hukuka aykırı bir durum olarak değerlendirilir.
Fakat böylesi bir durumda mağdur kişi veya kurumun internetten içerik kaldırma talebinde bulunma hakkı vardır. Bunu gerekirse dava yolu ile çözümleyebilir veya içeriğin kaldırılmaması durumunda websitesine veya web sayfasına erişimi durdurmayı talep etme hakkına da sahiptir.
İnternet ortamında hukuka aykırı olarak yayınlanan içeriklerin kaldırılması ve web sayfalarına erişimin engellenmesi hakkındaki hukuki düzenlemeler 5651 sayılı "internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun" başlığı altında yapılmıştır.
İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişim Kısıtlaması Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
- Kişilik haklarının ihlali sebebiyle içerik kaldırma ve erişim kısıtlaması,
- Suç teşkil eden içerik paylaşımı sebebiyle erişimin engellenmesi,
- Özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlali sebebiyle içerik kaldırma ve erişim kısıtlaması,
- Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun ihlali gerekçesiyle içerik kaldırma ve erişim kısıtlaması,
- Kamu yararına ve düzeni sağlamak amacıyla erişim kısıtlaması.
Dava Yolu ile İnternetten İçerik veya Haber Kaldırma ve Erişim Durdurma Süreci
Suç teşkil eden içeriğin kaldırılması için yürütülen dava süreçleri, diğer hukuk davalarına nazaran daha hızlı ilerlemektedir. Çünkü suç teşkil eden paylaşımın daha fazla kişiye ulaşmadan derhal kaldırılması veya erişimin engellenmesi gereken durumlar olabilir. İnternetten içerik veya haber kaldırma davalarında yetkili birim, "Sulh Ceza Hakimliği" dir. Bazı durumlarda BTK yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tedbir amaçlı 4 saatlik erişim yasağı uygulayabilir. Bazı durumlarda erişim kısıtlaması web sitesi geneline değil de sadece suç teşkil eden veya kişilik hakları ihlalinde bulunan sayfaya yönelik olabilir. Bu sürecin takip edilmesi için ve en hızlı şekilde yönetilmesi için bir bilişim avukatı ile görüşülmesi gerekir.
E-Tespit İşlemi Nedir?
E-Tespit İşlemi, Türkiye Noterler Birliği tarafından suça konu olan web sayfasının veya sosyal medya sitesinin, içeriğini tarayarak suça konu olan içeriği tespit etmesi ve kayıt altına almasıdır.
İnternetten İçerik Kaldırma ile İlgili Sorularınızı Bekliyoruz.
* İletişim kurmak amacıyla istediğimiz iletişim bilgileriniz kesinlikle üçüncü şahıslarla paylaşılmayacaktır. Ayrıca Avukatlık Kanunu ve TBB Meslek Kuralları gereği sorularınız gizli kalacaktır.